9 de jul. 2007
Nova Llei Electoral
Fa dies que volia posar un post sobre la proposta per la nova llei Electoral Catalana. Sé que és un tema un pèl farragós, però n'he parlat amb gent diversa i he constatat que hi ha força desconeixement, i com que serà una llei que ens afecta a tots, val la pena saber una mica en què consistirà.
Per començar, és interessant llegir les 50 recomanacions de la Comissió d'experts per a la llei Electoral de Catalunya i també un article aclaridor de Joaquim Colomines.
Per completar una mica més les coses, un resum amb els punts més importants, que ha fet la Fanny Molina, colega de professió:
"Catalunya és la única Comunitat Autònoma que no té llei electoral pròpia i per això fins ara les eleccions al Parlament s’ha regit mitjançant la LOREG.
Són sis els experts que han conformat la comissió encarregada d’elaborar l’informe sobre la proposta de llei electoral catalana: Josep Maria Colomer (President), Agustí Bosch , Joan Botella , Jaume Magre , Josep Maria Reniu i Jordi Sauret. La seva proposta es basa en cinc punts:
- La creació de 7 circumscripcions electorals (vegueries): Barcelona, Catalunya Central, Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Comarques de Girona, Comarques de Lleida i Alt Pirineu- Aran.
- La convocatòria electoral tindrà una durada d’una setmana.
- Dos diputats per vegueria directes excepte Barcelona. Barrera electoral del 3%.
- Es mantenen els 135 diputats. Si restem els 12 directes de cada vegueria, excepte Barcelona, els 123 restants es distribuiran segons el percentatge de població de cada vegueria.
- Les llistes seran tancades però no bloquejades. Això significa que el ciutadà podrà escollir els membres de la llista que vulgui (amb un número màxim, és clar).
A més es prenen diferents mesures per a fomentar la participació:
-Es podrà votar per correu durant els 14 dies de la campanya electoral.
-Paperetes en braille.
-Vot per internet.
-Urnes mòbils.
-Prohibició d’inauguracions des de la convocatòria de les eleccions.
-Creació de la Sindicatura Electoral de Catalunya.
Aspectes positius de la proposta:
-El fet que la llista sigui tancada però desbloquejada farà (esperem) que el candidat o candidata es vegi més “obligat” i motivat a guanyar-se el vot i alhora, que el ciutadà s’informi més de a qui vol votar.
-La durada d’una setmana de la convocatòria electoral permetrà al votant tenir més temps per planificar el seu moment d’anar a votar, cosa que minimitzarà el seu cost ja que escollirà el moment que li vagi millor.
-L’ampliació dels mitjans per tal d’exercir el vot. Les persones cegues disposaran, per fi, de paperetes en braille per tal de garantir el secret del seu vot. El vot electrònic per internet potenciarà el “vot en pijama” (Barrat&Reniu dixit), és a dir, es superaran barreres geogràfiques i horàries a l’hora d’exercir el vot. Les urnes mòbils podran arribar a tots aquells ciutadans que tinguin dificultats de mobilitat i així facilitar-los el dret a votar.
-La prohibició de les inauguracions des de la convocatòria de les eleccions eradicarà els oportunismes electorals.
L’únic aspecte negatiu que li trobo a la proposta és la divisió en 7 circumscripcions electorals. La circumscripció única és la que garanteix una proporcionalitat més elevada i la que fa que tots els vots valguin electoralment el mateix. No obstant, el fet que només s’assignin dos diputats a cada vegueria i la resta es distribueixin segons la població demostra la voluntat de consens dels sis experts, els quals representen diferents sensibilitats polítiques.
Per a mi la gran innovació, dins de la ja gran innovació d’ampliar les possibilitats d’exercir el vot, és la opció de poder fer-ho mitjançant Internet. Portarà molta feina explicar en què consisteix el vot electrònic (en aquest cas remot) i la seva aplicabilitat i seguretat. És un gran pas dins de la democràcia participativa catalana que ja no podem frenar."
Jo afegeixo que a mi m'agrada el fet que el nombre d'escons per cada una de les 7 circumscripcions sigui variable en funció de la població (Si hi ha un creixement notable de població en 4 anys a Girona, per exemple, és lògic que li toquin més representants al Parlament)i no com ara, que algú va fixar un número d'escons fix per província, que no es pot tocar, i es va quedar tan ample. El fet que actualment el meu vot, com a censat a la circumscripció de Barcelona, valgui 10 vegades menys que el vot d'un de Lleida no ho trobo just.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
A mí el que més m´agrada és que no puguin fer inauguracions durant la companya electoral. Conseqüència: l´acte previ a l´inici de campanya, abans de la mitjanit, serà, com no, una inauguració per part del partit governant. Què us hi jugueu?
Publica un comentari a l'entrada