4 de jul. 2008

Dia sense bosses de plàstic


Catalunya celebra avui el Dia català sense bosses de plàstic dins de la campanya Catalunya lliure de bosses! , que pretén canviar els hàbits i animar administracions, institucions, comerciants, universitats i entitats a aplicar mesures per reduir les bosses de plàstic d'un sol ús.

La campanya compta ja amb més de 1.300 adhesions des que es va posar en marxa fa aproximadament un mes i tres setmanes, impulsada per la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, la Federació d'Ecologistes de Catalunya i altres institucions, administracions, gremis i universitats.

Fins ara té 1.200 adhesions personals, tres d'institucionals (Agència de Residus de Catalunya, Conselleria d'Innovació, Universitats i Empresa, Agència Catalana de Consum), tres d'universitats (Autònoma de Barcelona, de Girona i Politècnica de Catalunya), 57 d'ajuntaments i consells comarcals, 69 d'entitats cíviques, sis de cadenes i gremis, d'organitzacions polítiques i de personatges públics a títol individual, com l'actriu Emma Vilarasau i el cantant Gerard Quintana, entre d'altres.

Durant la jornada diversos municipis realitzaran activitats per conscienciar sobre l'ús de bosses reutilitzables i sobre l'ús d'altres sistemes per substituir les bosses de plàstic com les cistelles i els carros de la compra.

Catalunya consumeix 10 milions de bosses de plàstic per setmana

Els consumidors catalans fan servir cada setmana 10 milions de bosses de plàstics d’un sol ús per transportar les seves compres. Al cap de l’any, el gest quotidià d’agafar una bossa gratuïta a cada cantonada es converteix en 192.651 tones de residus de plàstic, la gran majoria de les quals van a parar als abocadors. Els ecologistes reclamen accions contundents com les aplicades a Irlanda, on la recent creació d’una taxa específica ha reduït el consum de bosses de plàstic un 90%, però el departament de Medi Ambient s’hi resisteix.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), dependent del departament de Medi Ambient, considera que abans de pensar en taxes cal promoure acords voluntaris. És per aquest motiu que des de fa un any negocia un conveni amb el Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC) per reduir l’ús de bosses de plàstic d’un sol ús en botigues i centres comercials de manera voluntària i amb la col·laboració dels consumidors. Només en el cas que aquest i altres acords voluntaris amb les grans cadenes comercials fracassi, d’aquí a l’any 2009, el departament de Medi Ambient es “plantejaria l’establiment de mesures econòmiques o normatives”, com ara la creació d’una taxa específica, segons va explicar Pilar Chiva, representant de l’ARC, en el debat Eines per a la prevenció de residus celebrat dijous al Palau Robert de Barcelona.


La Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, entitat convocant de l’acte, fa propostes més concretes. En tres anys, Catalunya hauria de reduir, com a mínim, un 60% el consum de bosses de plàstic i un 90% en sis anys. Per aconseguir-ho, la millor via seria la creació l’any 2008 d’una ecotaxa de 20 cèntims d’euro per cada bossa. Els responsables d’aquesta fundació (tècnics i representants d’entitats cíviques i ecologistes) consideren que l’impacte ambiental i el simbolisme de les bosses de plàstic justifica plenament la creació immediata de la taxa.

Les Claus:

L’any passat es van generar a Catalunya 4.259.936 tones de residus municipals (deixalles que es fan a les llars). Aquesta xifra suposa un lleuger augment respecte al 2005 i una tendència a l’estabilització dels residus per càpita (1,64 quilograms per persona i dia).

Aproximadament un 4% del pes d’aquests residus municipals està format per bosses de plàstic. Aquests 92 grams de bosses de plàstic que cada ciutadà de Catalunya converteix diàriament en escombraries poden anar a parar a les plantes de reciclatge (l’opció menys greu), als abocadors i incineradores o directament a embrutar el medi ambient.

Alguns estudis indiquen que les bosses de plàstic abandonades s’han convertit en una de les primeres causes de mort de les tortugues marines (que s’hi asfixien o intoxiquen).

Per altra banda, el consum desmesurat de bosses de plàstic d’un sol ús (generalment produïdes a partir del petroli) provoca contaminació i emissió de gasos que provoquen el canvi del clima. Per exemple, reduir una bossa per càpita anual a Catalunya estalviaria a l’atmosfera 117 tones de diòxid de carboni.

Les bosses de plàstic semblen inofensives i molts experts consideren que, davant els grans reptes ambientals del planeta, combatre el seu consum és una simple anècdota. Però, ¿recorden la frase del Capità Enciam? “Els petits gestos són poderosos”.

Diari Avui, 4-7-2008