7 de gen. 2010

El ministeri de Cultura salva el Cabanyal valencià



L'Ajuntament de la ciutat, en mans del PP, no podrà tirar endavant el projecte de reforma del barri mariner, que havia generat una ferma oposició dels veïns. El Govern autonòmic i el consistori, però, volen continuar amb els enderrocs.

El ministeri de Cultura ha dictaminat que el projecte de reforma del barri Cabanyal-Canyamelar de València és un "espoli" del patrimoni històric de la ciutat. Per aquest dictamen, l'Ajuntament no podrà ampliar l'avinguda Blasco Ibañez cap al mar passant per l'històric barri marítim del Cabanyal-Canyamelar. El projecte és un dels emblemes del consistori dirigit pel PP des de fa més d'una dècada i objecte de nombroses polèmiques, amb una ferma oposició dels veïns. L'enderroc d'un gran nombre d'edificis modernistes, considerats Bé d'Interès Cultural, i la divisió en dues parts d'un barri considerat un conjunt històric a protegir han estat els elements més controvertits.

La decisió del ministeri de Cultura, instat per la sentència del Tribunal Suprem que el passat més de maig l''obligava a pronunciar-se una vegada rebuts els informes tècnics, esgota la via administrativa i només pot ser recorreguda davant l'Audiència Nacional. El ministeri que dirigeix Angeles González-Sinde ha tingut en compte els informes presentats pel Consejo Superior de Colegios de Arquitectos de España, la Real Academia de la Historia, el Museo Nacional de Cerámica 'González Martí' i el mateix Ministeri de Cultura.

Els documents alertaven del perill de desestructuració de l'antic barri de pescadors de València, amb un important patrimoni històric i cultural format per alguns edificis modernistes que serien destruïts. La zona manté un traçat urbanístic quadriculat que finalitza al passeig marítim i que seria modificat amb la prolongació de l'avinguda Blasco Ibañez, que comunica el centre de la ciutat amb el Cabanyal, fins al mar.

L'ordre ministerial obliga a la suspensió immediata de l'execució del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI) fins que aquestes actuacions urbanístiques no "garanteixin els valors històrics i artístics del barri". Igualment, requereix al govern de la Generalitat Valenciana a "suspendre" les actuacions administratives en aquest sentit. La decisió de Cultura no ha agradat gens a l'executiu autonòmic i al consistori del cap i casal del País Valencià. Ambdues institucions han indicat que pensen seguir endavant amb la reforma i continuar amb els enderrocs de les cases del Cabanyal.

El Triangle, 05/01/2010