30 d’abr. 2008

Obres i errors


Les obres a Bèlgica son un tema que em posa bastant dels nervis. A ells, pel què es veu, no.

Tallen carrers cada dos per tres, aixequen voreres sense cap ordre ni lògica, als dos costats alhora, o en carrers paral.lels, que alhora tallen el mateix dia , i amb el cotxe et quedes sense ruta possible, per exemple. Si aquí ens queixem de les obres de l'AVE, interminables, allà ni us ho explico. Però no perquè la gent es queixi molt, sinó perquè són un desastre, definitivament.

Hi ha una plaça que fa 7 anys que està en obres, la Place Flagey, i a dia d'avui està tota aixecada, com si hagués hagut un terratrèmol. En tot aquest temps hi ha hagut 4 o 5 projectes diferents però cap ha acabat finalitzat per disputes polítiques sobre la competència de les obres entre les comunitats valona i flamenca...

És el cas més paradigmàtic, però n'hi ha d'altres casos com el de l'edifici de costat de la catedral, o les obres de davant el Parlament. El cas de l'edifici de costat la Catedral, es tracta d'un monstre horrorós de formigó dels anys 60, que fa poc temps no se'ls va ocórrer res més que afegir-li una estructura inmensa de ferro a sobre per, segons la versió oficial, "donar-li un aspecte gòtic que harmonitzés amb l'estil arquitectònic del temple que te just davant". El resultat és una mona de Pasqua que fa amal als ulls. Doncs ara, hi ha hagut una decisió judicial que obliga a treure aquest afegit. però no m'extranyaria que d'aquí un temps un altre jutge decidís que s'ha de tornar a posar...

Un altre exemple són les obres a la plaça que hi ha just davant de l'edifici del Parlament Europeu. Em comenten que quan va començar aquesta legislatura, l'any 2004, ja estaven d'obres, i avui, 30 d'abril de 2008, encara hi estan treballant. No vulgueu saber el perquè. El que sorprèn és que no hi ha cartes als diaris, manifestacions de ciutadans, la gent del carrer no en parla a les seves converses... Ho tenen com assumit, estan resignats a que passi això. per poc menys els catalans fem una revolució! Je, je, ara m'he passat, els catalans sóm molt rondinaires, i sovuint a l'hora de la veritat ens barallem tant entre nosaltres que acabem no solucionant res.

Bé, la clau del problema, d'aquesta "patxorra" belga, són segurament les disputes polítiques internes entre la infinitat de nivells de govern que té aquesta ciutat i aquest país. La portada d'una revista belga ho deia ben clar fa unes setmanes: Récord Guinness. Bèlgica és l'estat que té més ministres del món (uns 60, no crec ni que els hagin comptat...)

I a això s'hi afegeix un urbanisme atroç, paradigma del "brutalisme" com a cànon estètic. Al Museu Horta (principal arquitecte Art Nouveau belga) hi havia una maqueta d'un edifici modernista preciós que es va tirar a terra als anys 60 per construir blocs d'oficines de formigó. Per sort, molts edificis s'han recuperat de l'abandó els últims anys, com el que acull el Museu del Còmic, magnífic. Però ja dic, de vegades passejar per Brussel.les, especialment el centre, és un exercici de masoquisme, veient totes les barbaritats que han fet aquí.

Ara, i per no semblar tan destructiu, s'ha de dir que quan arriba la primavera qualsevol petit racó s'omple de flors, i els jardiners de la ciutat fan una feina esplèndida, els parcs i els jardins fan molt de goig, ien certa manera et reconcilies amb la ciutat.

NOTA: He estat buscant per la red alguna foto de la part lletja de Brussel.les, o d'algun edifici horrorós dels que n'hi ha tants, i no n'he trobat cap! M'hi hauré de posar jo...

1 comentari:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.