25 de gen. 2008

European Parliament



Avui tinc ganes d'explicar algunes coses del Parlament Europeu:

- M'he adonat que a la "Cantina", que és el nom que rep el self-service, i zones annexes,a partir de les 14h tot són espanyols i italians. Primer em va extranyar, però després ja em van dir que era l'hora que acostumaven a dinar. Tenint en compte que el menjador obre a les 12:30, dinar a les 14h és una cosa excepcional. És que no ens amotllarem mai a les costums foranes, els llatins...!

-El Parlament, a vegades sembla un caos, o un circ. Grups de visitants, assitents amunt i avall, personal d'informàtica, cambrers, neteja, uixers, gent estrafolària,... I a cada moment hi ha recepcions, cóctels, exposicions temporals, televisions i mitjans de comunicació.

-Diputats: Hi ha cert diputat que, com en un capítol de 3 estrelles del Tricicle, sempre que el veig va acompanyat d'un periodista amb el magnetòfon aquell, o l'estan gravant amb una càmera, o apareix als diaris fent declaracions, ...està a tot arreu. I per experiència, dic que això no implica necessàriament que treballi molt, sinó que és molt mediàtic... Hi ha molts diputats que fan jornades maratonianes, duen 1000 temes diferents, reben visites, viatgen continuament ja sigui per delegacions del Parlament, o per tractar temes de política interna, etc, i no surten als mitjans. És més, llavors es diu que el Parlament és un cementiri d'elefants i que els diputats no foten ni brot...

Hi ha de tot , és clar, però tinc la impressió que paguen justos per pecadors. És cert que tota la feina que es fa des de Brussel.les la majoria de vegades no té una traslació directa en lleis o en mesures pràctiques i aplicables, però, tot el què s'aconsegueix és fruit d'un procés llarg d'informació sobre el tema, intercanvi d'opinions i consens, tot plegat a vegades amb uns debats interns als grups polítics molt interessants. Ser aquí i poder presenciar-ho és tot un privilegi, encara que moltes vegades tinc la sensació que hi ha molt intercanvi d'idees i poca acció.

-He sentit a dir a algun parlamentari i també a algun assistent que el Parlament Europeu és una casa de bojos, per dir-ho en la versió més light. I crec que una part de raó tenen. Hi ha les Comissions (Economia, cultura, Afers extrangers, Agricultura, etc), Delegacions a gairebé tots els països o grups de països del món, grups de treball sobre temes concrets (Drets humans, Estratègia de Lisboa,...), Intergrups (reunions sobre temes d'interès més personal com el vi, la muntanya, la comunicació, les ciutats,...) I a tota l'activitat del Parlament se li ha de sumar les reunions pròpies del teu grup Polític europeu (n'hi ha 7 actualment), i de la delegació del teu país dins el Grup Polític,... En fi, com veieu no és gens fàcil gestionatr tot això, i l'estress que acumulen alguns és important. Ara, tot i així, crec que es tracten massa temes i es volen decidir massa coses, i no hi ha prou temps per tot. En els parlaments nacionals o autonòmics encara, però aquí, a veure qui és el guapo que posa d'acord a més de 750 persones per decidir sobre un tema...