20 d’ag. 2007

Estalvi d'energia a casa (Eco-consells)


Cortesia d'en Marc:

Uns quants consells domèstics per estalviar energia a través del frigorífic, un dels grans consumidors a casa nostra. Penseu que funciona les 24 hores del dia, els 365 dies de l´any! En comptes de mantenir la temperatura entre 3º i 5º, crec que seria més eficient pujar-la a 9-10º, ja que és suficient per a aliments de llarga duració (yoghourts, embotits...) i si escau el producte fresc intentar comprar-lo per a consumir en un termini més curt de temps. Això implica comprar menys i més sovint, ja ho sé, però recordeu que estalviar energia gairebé sempre comporta un canvi d´hàbits.



Frigorífics i congeladors

Tot i que la potència del frigorífic i el congelador no es gaire important, està al voltant dels 150 W, el fet de que funcioni ininterrompudament les 24 hores del dia fa que sigui dels electrodomèstics que més consumeixen a la llar.

-Les prestacions del frigorífic depenen de lloc on s’ubiqui. S’ha de afavorir la circulació d’aire per la part posterior de l’equip i allunyar-lo dels focus de calor o a la radiació solar directa. La part posterior del frigorífic i el congelador ha d’estar neta i ventilada, en condicions dolentes aquests aparells poden consumir fins un 15% més.

-L´etiquetatge energètic d´un aparell de refrigeració d´aliments depèn de diferents paràmetres. Els principals són la tipologia i el volum de cada compratiment. Hi ha deu tipologies diferents al mercat, cadascuna de les quals té una classificació energètica i un consum propis.

-Si obrim o tanquem la porta de la nevera massa sovint, o aquesta tanca malament, hi hauran pèrdues de fred que faran incrementar el consum energètic.

-Els aliments s’han de deixar refredar a temperatura ambient abans de posar-los a la nevera. Quan es vulgui descongelar un aliment per consumir-lo al dia següent, si es descongela ficant-lo en la part de la nevera en comtes de l’exterior, es tindran guanys gratuïts de fred.

-La temperatura de la nevera s’ha de mantenir entre els 3 i 5ºC, en el cas del congelador no convé reduir la temperatura per sota dels -18ºC. Per cada grau més de fred, el consum augmenta un 6%.

-Si es forma escarxa dins del congelador, s’haurà de descongelar abans que la capa de gel sigui de 3 mil·límetres, s’aconseguiran d’aquesta manera estalvis de fins al 30%.